Op 12 december 2016 sprak Andrea Riccardi, de oprichter van Sant’Egidio in de Mozes en Aäronkerk te Amsterdam. Het was het 1e congres van Sant’Egidio in Nederland. Ook vanuit Roosendaal en Bergen op Zoom waren er actieve mensen aanwezig. In dit artikel geven we graag een impressie van een bijzondere ontmoeting.

In de jaren ’75 – ‘85 kwam Riccardi vaak langs deze kerk en dacht dan: ‘Wat zou het mooi zijn als we hier het gebed konden doen. Hij vindt het dan ook een bijzonder teken, dat vandaag bij deze kerk de bijeenkomst plaatsvindt.

Jaarlijks komen op Tweede Pinksterdag de gemeenschappen in Nederland bijeen in Apeldoorn. Dat is dit jaar anders. Het werd een digitale ontmoeting. Iedere gemeenschap bracht een filmpje in en er werd digitaal gebeden. Het filmpje geeft in het kort weer hoe we toch in contact blijven met vrienden aan de rand van de samenleving. Hier vind je de impressie uit Roosendaal.

In de video worden ook de voorbereidingen genoemd voor het maandelijkse gebed in een gewijzigde vorm. Actuele informatie over datum en tijd wordt zo snel mogelijk gepubliceerd op de voorpagina van deze site.

Schermafbeelding 2020 10 05 om 14.39.37Mogelijk bent u een nieuwe bezoeker. In dit eerste artikel leest u over het ontstaan van de gemeenschap Sant'Egidio: van Rome via Antwerpen naar Roosendaal.

Het begon allemaal in Rome in 1968. Andrea Riccardi een 18-jarige student, hoorde met enkele medestudenten hoe het evangelie van Christus hen opriep om nabij te zijn aan de armen. Als reactie hierop zochten zij contact met bewoners uit de sloppenwijken van Rome. Regelmatig bezochten ze deze mensen en sloten vriendschap met hen. Zij zagen vriendschap als de weg om in contact te komen met het wezen van de ander.