200101 Waarom vredeswandeling kopieOp de eerste dag van het nieuwe jaar vragen groepen van de Sant’Egidio-beweging wereldwijd om aandacht voor de vrede. Een vrede die in veel landen ontbreekt. Ook in Roosendaal liepen leden van de gemeenschap en andere betrokkenen van de Kade naar Mariagaard aan de Nieuwstraat en weer terug. In de kapel van Mariagaard namen Sebastiaan Hamans (CDA) en Henk van der Westen het woord om toe te lichten waarom dergelijke wandelingen belangrijk zijn.

Terwijl men daar liep, keken mensen verbaasd op. Gelukkig had men een schriftelijke toelichting die werd uitgedeeld. Dat men aandacht vroeg voor vrede is niet vanzelfsprekend. ‘We hebben het goed’, zei Sebastiaan in zijn toespraak. ‘We kunnen op elk gewenst moment de deur uit zonder te vrezen voor beschietingen of bombardementen.’ Het fundament voor die vrede is enerzijds de keuzevrijheid voor levensbeschouwing, voor politieke kleur en het uiting kunnen geven aan die eigen mening. Anderzijds de bereidheid naar elkaar om te zien en ruimte te geven aan de mening van een ander.

Ook Henk sloot daarbij aan met citaten uit het vredesappel van Paus Franciscus. Beide sprekers kwamen uit op hetzelfde fundament nl. een houding tot samenwerken en samenleven; tot het kennen en waarderen van elkaar. Een oproep op eigen schaal vredesactivist te zijn.

Schermafbeelding 2020 01 01 om 21 49 55