Wat dertig jaar geleden begon met een gedekte tafel in de basiliek van Santa Maria, Rome, is intussen uitgegroeid tot een traditie in meer dan zeventig landen. Ook de gemeenschap Roosendaal nodigt op eerste kerstdag een dertigtal mensen persoonlijk uit. Zij genieten samen met gastheren en -vrouwen van een eenvoudige maaltijd. Zo viert men op deze familiedag samen kerstmis. 

De voorbereidingen voor een 'bescheiden' Andere kerst 2020 zijn voorzichtig opgestart. Omdat niet bekend is welke maatregelen er in december zullen gelden is het niet mogelijk eerder dan eind november informatie over het feest te geven.

Madrid Rome Antwerpen 2

Kerstmis 2021 – Nederland, Roosendaal

Ook dit jaar was het weer: 'Een andere kerst’: 17 vrijwilligers bezochten 30 eenzame mensen in Roosendaal. Zij bezorgden een mooi pakket met eten en cadeautjes. De ontvangers waren blij verrast met het bezoek, het praatje en het pakket.

Enkele  opmerkingen: ‘Fijn dat jullie aan mij denken’; ‘Nu heb ik toch  nog iemand gesproken vandaag’; ‘Nu het feest niet in de Kerk is, is het voor mij maar een gewone dag, er is niets te doen’; ‘Ik vind het verschrikkelijk heel de dag hier te moeten zitten; fijn dat jullie er zijn.’

Grote dank aan de vrijwilligers voor hun inzet en aan de sponsoren die het mogelijk hebben gemaakt om goed gevulde pakketten bij de mensen te bezorgen. Tezamen met het persoonlijk woordje en een brief met een kerstgedachte hopen we iedereen weer een blijk van aandacht en warmte te hebben gegeven.

Op eerste kerstdag ontving Sant’Egidio Roosendaal zo’n uitserveren maaltijdveertig gasten in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade. Samen met vijfendertig gastheren en -vrouwen vierden zij de Kerst met een heerlijke maaltijd. Het ‘restaurant’- gedeelte was sfeervol ingericht en tussen de verschillende gangen werd er gezongen en geluisterd naar verhalen en gedichten. Hun lach en applaus voor de gastheren en -vrouwen was een duidelijk teken van dank voor deze bijzondere bijeenkomst. Maar hun blijdschap en verhalen droegen zeker ruimschoots bij aan een feestelijke sfeer. Voldaan ging ieder naar huis.