Artikel in BNDeStem 7 juli 2021 Monique Meeuwisse-van Genk

Anne en CasSinds ongeveer 8 jaar is in Roosendaal een afdeling van de steeds groeiende gemeenschap Sant'Egidio actief. Maar wat doet die club?

Sant'Egidio bestaat uit vrijwilligers die zich op basis van gelijkwaardigheid en vriendschap inzetten voor minder kansrijke mensen en eenzame ouderen. Initiatiefnemer in Roosendaal is de vroegere pastoraal werker van de toenmalige Emmausparochie Cas van Beek.

Actie Nigeria

De collecte voor de Actie uitvaart Nigeria, die gehouden werd in de kerken in Roosendaal en Nispen op 10-11 juli en bij het afscheid van pastor Ronald en Mary, heeft rond de € 450,- opgebracht.

Het waren vieringen met een beperkt aantal kerkgangers. Gelukkig hebben meerdere parochianen en anderen een bedrag overgemaakt op de bankrekening van Sant'Egidio Roosendaal.

Dankzij het resultaat van de collecte, giften per bank en de medewerking van een viertal fondsen verloopt de Actie voorspoedig. Sant'Egidio hoopt met uw medewerking ook de laatste 9% van het streefbedrag van € 4.000,- bijeen te vergaren. Komend weekend staat de collectebus nog achterin de kerken en vindt u flyers met meer informatie. Ook stortingen op onderstaand bankrekeningnummer (zie achter Lees meer) zijn uiteraard zeer welkom.

Wij danken iedere gever - groot en klein - voor de bijdrage en houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen en het uiteindelijke doel van deze actie.

Hieronder vindt u de tekst van de flyer die in de kerken ligt.

Sint 1Er zijn meer Sinterklazen dan je zou denken. De meesten brengen de pakjes door een schoorsteen. Maar er was ook een sinterklaas die deze cadeautjes in de kapel bij het hek zette. Een kerk heeft nu eenmaal geen schoorsteen en die toren is voor Piet te hoog.
Dank je wel lieve Sinterklaas. De cadeautjes gaan naar kinderen van bijstandsgezinnen. De parochie vroeg Sant'Egidio Roosendaal ze te bezorgen.

Vanwege de corona-maatregelen was het niet haalbaar de huiswerkbegeleiding in het wijkcentrum ‘Het Huis van de Westrand’ te geven. Meerdere groepen maakten op dezelfde middag gebruik van het gebouw.

HW AnneNa afwegingen heeft men in het klooster aan de Kade een goed alternatief gevonden. Op donderdagmiddag zijn er geen andere activiteiten. Zo kan men gebruik maken van vier ruimtes. Zo’n achttien kinderen ontvangen aan de Kade ondersteuning.

Een negental ervaren docenten staan voor hen klaar met mondkapje of gezichtsmasker. De ramen staan open en de tafels en toilet worden ontsmet. Ook de kinderen ontsmetten bij binnenkomst hun handen. Zo kan de bijles op een verantwoorde wijze voortgezet worden.

Huiswerkbeg AdZou je graag hulp willen bij een moeilijk vak? Is zelfstandig werken of planningen maken lastig? Of zoek je gewoon een rustige plek om je huiswerk te maken? Dat kan bij de School van vrede van de Gemeenschap van Sant'Egidio.

Voor en door wie

De bijles en huiswerkbegeleiding is bedoeld voor kinderen en tieners in de leeftijd van 10 t/m 16 jaar. De begeleiding wordt gegeven door kundige volwassenen met veel werkervaring, die zich goed kunnen inleven in de belevingswereld van de kinderen en tieners.

Medio maart 2019 ontving Sant'Egidio 28 kinderen die zich voorbereiden op het vormsel.

Vormelingen Oudenbosch 2019

Hun vragen waren: Wat heeft Christus te maken met Sant'Egidio? Waarom is hij voor jullie zo belangrijk? Komend uit Oudenbosch en omgeving kregen zij niet alleen beelden over de inspiratie van Sant'Egidio, maar gingen ze ook in groepjes naar het Speel- Leerhuis in Roosendaal West.

Door samen te spelen en te knutselen konden ze ervaren dat kinderen van buitenlandse ouders gewoon 'kind' zijn net als zij. Het vragenuurtje naderhand was bijzonder. Voor veel kinderen was dit een eerste kennismaking met kinderen van Islamitische ouders. 180208 Dakloze Jezus

Vragen als wat vinden jullie over hoofddoekjes en boerka's werden besproken.

Zo werd het beeld van Christus die je uitnodigt naast hem te komen zitten concreet in het optrekken met kinderen aan de rand van de samenleving.